Belang Nationaal Programma Elektrificatie onderstreept
De industrie moet de samenwerking met de energiesector omarmen en gezamenlijk de business case richting de overheid uitdragen, aldus Kees Jan Rameau, bestuurslid Eneco.
Deze duidelijke oproep van Rameau aan de industrie is noodzakelijk om de elektrificatie-implementatie te realiseren.
Het drukbezochte event op donderdag 9 november in het Delta Hotel in Vlaardingen werd, na een netwerklunch, geopend door Alice Krekt, directeur Deltalinqs Energy Forum en Michiel Jak, managing director SmartPort, mede initiators van dit congres. Krekt en Jak trekken samen op in het elektrificatietraject en het gerelateerde project Wind op Zee en pleiten voor de vorming van een Nationaal Programma Elektrificatie, shared facilities en de vorming van een bidbook voor de industrie. Naast het plenaire programma met diverse sprekers waren de deelnemers uitgenodigd, in diepgaande breakoutsessies in debat met elkaar te gaan over de verschillende elektrificatie gerelateerde onderwerpen. Ondermeer Power-2-Chemicals, Fuels & Plastics – Regulations & Infrastructure was een thema tijdens deze sessies.
Spreker Ruud Melieste, strateeg voor het Havenbedrijf Rotterdam, noemde de Doggersbank het Saoedi-Arabië van het toekomstige Europese energielandschap en Martijn de Graaff, VoltaChem, maakte het bold statement ‘let’s electrify everything’. Ook Reinier Gerrits, Head of Energy & Climate voor de Roadmaps van VNCI, onderstreepte nogmaals het belang van studie en onderzoek en het combineren van verschillende scenario’s. Muhammad Zubair, spreker namens Uniper, presenteerde het power-2-gas-2-refineries concept en benadrukte het belang van een level playing field. Markus Oles, Head of Innovation Strategy & Projects voor Thyssen Krupp, sloot het eerste deel van het programma af met de sterke eyeopener ‘change of mindset: what if CO2 is seen as a valuable resource?’
In de afsluiting bleken de deelnemers eensgezind; het is tijd voor versnelling in de haven van Rotterdam. Bedrijven, brancheorganisaties, overheden en kennisinstellingen willen samen pilots draaien en proefopstellingen realiseren. Elektrificatie biedt één van de grootste kansen voor de energietransitie van de Rotterdamse Haven en met de vorming van een Nationaal Elektrificatie Programma kunnen de chemie en industrie de transitie vanuit een gedegen concurrentiepositie tegemoet treden.