Deltalinqs Jaardiner: Rotterdams leiderschap is nodig, we moeten NU versnellen!

Deltalinqs Jaardiner: Rotterdams leiderschap is nodig, we moeten NU versnellen!

Die oproep deed voorzitter Victor van der Chijs aan de aanwezigen van het 21e Deltalinqs Jaardiner op maandag 16 mei 2022 in de RDM Onderzeebootloods. “Er is leiderschap van alle betrokkenen nodig; van bedrijven, de havenbeheerder en zeker ook de overheid. En we hebben haast, moeten meters maken, want er is veel werk aan de winkel.

Als we nu geen tempo maken halen we de klimaatdoelen niet", stelde Victor in zijn jaarrede. “Maar het gaat lukken, daar ben ik van overtuigd. Rotterdam heeft een echte can do-mentaliteit en we kennen onze rol en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als het ergens kan, dan is het hier." Het Jaardiner, dat normaal gesproken op de derde maandag in januari plaatsvindt, was dit jaar verplaatst naar de derde maandag van mei, vanwege de coronamaatregelen die in januari 2022 nog golden.

Perfect Storm
Victor van der Chijs leidde zijn jaarrede in met de woorden: "Je zult maar ondernemer zijn in de Rotterdamse haven in deze tijden." Hij doelde daarmee op de ‘perfect storm’ waar de haven van Rotterdam zich momenteel in  bevindt, onder meer door de oorlog in de Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties en een aantal logistieke issues door de Brexit, covidpandemie en het dwarsliggende schip in het Suezkanaal vorig jaar. Dit alles heeft veel flexibiliteit gevraagd van de Rotterdamse ondernemers en het einde is nog niet in zicht. Met het risico van een recessie, de torenhoge inflatie, personeelstekorten, hoge kosten en niet te vergeten een stikstofcrisis en constante cyberdreiging, dreigen investeringen stil te vallen of te worden uitgesteld. “Dat is risicovol”, aldus Victor, “zeker gezien de economische rol en maatschappelijke verantwoordelijkheid van het haven- en industriegebied van Rotterdam. Het is tijd voor actie.”

Keynote speech minister Adriaansens
Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens beaamde in haar speech de urgentie en sprak vanuit het Kabinet de bereidheid uit onconventioneel te willen acteren. Zij gaf ook nadrukkelijk aan het samen te willen gaan doen; politiek, overheden en ondernemers: “We moeten alle denkkracht en creativiteit gebruiken om aan de veranderingen te werken. Dat kan alleen als de overheid en het bedrijfsleven samen optrekken.” Die uitgestoken hand wordt zeker opgepakt door ondernemend Rotterdam.

Transitiewet
Victor van der Chijs benadrukte in zijn speech dat de uitzonderlijke situatie waarin we nu zitten, vraagt om ‘omdenken’; een andere manier van werken en met elkaar samenwerken én een andere rol van de overheid. “Wij pleiten voor een Crisis- en Herstelwet 2.0, met een positieve naam: de Transitiewet. Deze wet moet specifiek gericht zijn op het tijdig halen van de klimaatdoelen en Nederland in staat stellen de grootste transitie sinds de industriële revolutie te realiseren binnen een ongekend korte periode. En daarnaast bewerkstelligen dat Rotterdam niet alleen de meest duurzame haven ter wereld wordt, maar ook nog sterker en concurrerender uit deze grote verbouwing komt.”

Nieuwe generatie
Met een audio-fragment van jongerenpunkband ‘Hang Youth’ hield Victor de aandacht van het publiek goed vast. Het fragment weerspiegelt hoe generatie Z aankijkt tegen het haven- en industriegebied. Zij zien de haven eerder als een belemmering dan als de oplossing voor de klimaatdoelstellingen. Maar ook vergrijzing en minder technici die kiezen voor een baan in de haven, zijn oorzaken waarom het arbeidsmarkttekort in de Rotterdamse haven extreem groot is. Victor deed dan ook een appèl aan de aanwezige bedrijven: “Zorg dat je aansluit bij de nieuwe generatie, zorg voor meer diversiteit en matching op skills.”

Cybersecurity en ondermijning
Tot slot kwamen ook cybersecurity en ondermijning aan bod in de jaarrede. We zijn een extreem efficiënte haven; dat brengt veel kansen, maar ook risico’s met zich mee. Een forse hack kan het einde van een bedrijf betekenen, maar sowieso enorme schade. Victor riep de aanwezigen op om lid te worden van FERM, een stichting die hoogwaardige dreigingsinfo verstrekt en kennis op het terrein van bescherming tegen cyberaanvullen vergroot. Rondom de problematiek van ondermijning noemde Victor de succesvol opgezette publiek-private samenwerkingen in het gebied en de wens om deze partnerships verder te versterken. “Wij willen de pakkans zo groot maken dat Rotterdam niet meer in het lijstje van favoriete bestemmingen staat, ondanks onze voorbeeldige infrastructuur. Dat kun je bereiken door 100% controle van risicocontainers. Het gaat dus niet om de inhoud van containers, zoals bijvoorbeeld alle containers met fruit scannen, maar om het goed inschatten van de mate van risico, en daarop acteren”, aldus Victor. 

Los van de serieuze boodschappen van de sprekers, bood het Jaardiner als vanouds de gelegenheid om uitgebreid te netwerken en zorgde de band 'The Kik' voor het entertainment tussendoor.

In de media


Bekijk hier de foto-impressie van Mirjam Lems van het Jaardiner.