Programma Samen veilig data delen

Programma Samen veilig data delen

Toenemende (cyber)criminaliteit en het belang van het beschermen van mensen en lading, maken dat de veiligheid in de Rotterdamse haven hoog op ieders agenda staat. In de Rotterdamse haven zijn grote hoeveelheden data over ladingen en ladingstromen beschikbaar. Data die openbaar beschikbaar zijn, maar ook data die beheerd worden door rederijen, vervoerders, terminals en scheepsagenten.

Door deze data beter te beveiligen, alleen beschikbaar te stellen aan diegenen die daartoe gerechtigd zijn en door deze te koppelen aan risicoprofielen is het mogelijk de beschikbaarheid van data voor grote groepen te minimaliseren. Daarbij werken processen niet langer op basis van ‘het hebben van de juiste sleutel’ maar worden deze gebaseerd op machtiging. Dit heeft veel voordelen waaronder het beperken van de kwetsbaarheid van de havenmedewerker. Hoe minder iemand weet, hoe minder kwetsbaar iemand is. En daarmee kunnen ook ladingdiefstallen en ongewenste transporten voorkomen worden.

In de (haven)logistieke gemeenschap is het ieders verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bescherming van de digitale infrastructuur in de haven. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven, maar misschien nog wel meer van de mensen binnen deze bedrijven. Want het digitaal kunnen inbreken op systemen, het uitlekken van persoonsgegevens en het stelen van (bijvoorbeeld per e-mail rondgestuurde) pincodes zijn vaak het resultaat van (on)bewust menselijk handelen.

De roep om in de havens veilig te kunnen werken, met betrouwbare partijen en data, vormde voor Portbase de aanleiding om een gericht programma te ontwikkelen: ‘Samen veilig data delen’. Dit programma zet in op een ketenbrede aanpak en is gezamenlijk ontwikkeld met overheden, logistieke ketenpartners, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. Deze aanpak gaat uit van drie uitgangspunten: veilige identiteiten, veilige ketens en een veilig platform. De focus binnen het project ligt op het proces rondom de import van containers.

Multi-Factor Authenticatie (MFA)
De eerste stap van dit programma en het fundament van het onderdeel ‘veilige identiteiten’ zijn de verplichting van Multi-Factor Authenticatie (MFA) bij het inloggen in de services van Portbase. Na een pilotperiode en een voorlichtingscampagne van vier weken zijn in maart de eerste 350 deelnemers verplicht gaan inloggen door middel van MFA. Deze overgang is zonder grote problemen verlopen, waardoor deze deelnemers vanaf nu allemaal op een hoger veiligheidsniveau inloggen bij IAMConnected en de services van Portbase. Deze aanpak in ’batches’ wordt de komende maanden doorgezet; na 30 juni 2022 is inloggen in het Portbase Port Community System alleen nog mogelijk met MFA. Alle gebruikers moeten dan een individueel account hebben, evenals een eigen inlognaam en wachtwoord. Ook moeten zij bij het inloggen hun identiteit verifiëren middels een Authenticator app of een beveiligingssleutel.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het programma ‘Samen veilig data delen’? Bezoek de website of neem contact op met Portbase via: info@portbase.com.