Proces & Maintenance College

Proces & Maintenance College

Structureel kiezen nog te weinig jongeren voor een carrière in haven en industrie. Om dit op te lossen is een gezamenlijke aanpak van bedrijven en scholen noodzakelijk. Deltalinqs coördineert de regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, de STC Group, Techniek College Rotterdam (samenwerkingsverband Albeda College en ROC Zadkine) en de Hogeschool Rotterdam.

Voor de opleidingen tot operator en onderhoudstechnicus van STC Group en Techniek College Rotterdam gebeurt dit binnen het Proces- en het Maintenance College. Het streven is dat ieder jaar 500 jongeren bij het Proces- en Maintenance College hun MBO-diploma halen. Momenteel ligt dit aantal vele malen lager.

Deltalinqs zet zich, samen met de scholen, op meerdere vlakken in om deze aantallen studenten omhoog te brengen.

  • Carrière Start Garanties: met deze garantie is de student zeker van een stageplaats, begeleiding door een bedrijfsmentor en vergoeding van school- en boekengeld. Na het behalen van het diploma wordt de student geholpen aan een baan bij één van de aangesloten bedrijven en ontvangt de student een voucher van € 1.000,-. Deze voucher is te verzilveren bij in dienst treden bij een van de aangesloten bedrijven.
  • Stageverdeling: voorafgaand aan iedere stageperiode stemt Deltalinqs vraag en aanbod op het gebied van stages af met scholen en de deelnemende bedrijven. Daarbij worden quota gebruikt om een goede verdeling te kunnen maken en zoveel mogelijk bedrijven een stagiaire kunnen ontvangen.
  • Makers van Rotterdam: samen met de bedrijven lanceren we eind Q1 2024 een platform waarmee (toekomstige) studenten een betere indruk kunnen krijgen van werken in de industrie. Op dit platform komen ook beschikbare vacatures te staan. Deze website wordt tevens als campagne op Werken in de Rotterdamse haven.nl weergegeven.

Resultaten
Vorig schooljaar werd de Carrière Start Garantie opnieuw geïntroduceerd, na jaren afwezigheid. In het eerste jaar meldden ca. 112 studenten zich via ons systeem aan voor de Carrière Start Garantie. 107 studenten van deze groep ging over naar het volgende schooljaar en ontving in de zomer het boekengeld. Schooljaar 2023/2024 is het tweede jaar; tot nu toe hebben 111 studenten zich aangemeld. Komend jaar zullen wij actief de Carrière Start Garantie promoten op studiebeurzen, open dagen en via een promotievideo.