Webinar Provinciale stikstofbank

Webinar Provinciale stikstofbank

Het stikstofprobleem zet een rem op de gewenste duurzame ontwikkeling van de Rotterdamse haven en industrie. Als één van de oplossingen voor dit probleem heeft de provincie Zuid-Holland een stikstofbank ontwikkeld specifiek voor het Rotterdamse Haven Industrieel Complex.

Hoe kan deze doelenbank aanvullende mogelijkheden bieden voor bedrijven in de haven die te maken hebben met vergunningverlening waar stikstof onderdeel van uitmaakt? Dat was het onderwerp van gesprek tijdens het webinar De provinciale stikstofbank dat Deltalinqs donderdag 20 januari 2022 samen met de provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en Ozinga Advocaten heeft georganiseerd.

In de inleiding gaf Carla Jong, beleidsadviseur milieu en duurzaamheid, aan dat het stikstofprobleem bij Deltalinqs hoog op de agenda staat. Afgelopen jaar is er samen met de lokale partners waaronder de provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam bij het Rijk aangedrongen op oplossingen. Hierbij zijn stappen gezet, echter er is geen zicht op een structurele oplossing op de korte termijn. Het regeerakkoord zet stevig in op een totale herziening van de landbouw dat op termijn een oplossing kan bieden voor het stikstofprobleem. Daarom is het belangrijk dat er zo effectief mogelijk wordt omgegaan met de schaarse stikstofdepositieruimte die er is of beschikbaar komt en dat de mogelijkheden binnen vergunningverlening optimaal benut worden.

De stikstofbank kan hier een rol in spelen als aanvulling op de bestaande mogelijkheden voor bedrijven zoals intern en extern salderen. Bert de Jonge van de provincie Zuid-Holland lichtte dat toe in een heldere presentatie. De doelenbank is onderdeel van de Provinciale stikstofbank en biedt een extra mogelijkheid om natuurvergunningen te verlenen voor initiatieven binnen het HIC waarbij stikstof wordt uitgestoten, zonder dat de natuur extra wordt belast. Het principe van de bank is dat stikstofruimte wordt geregistreerd en op een later moment kan deze ruimte uitgegeven worden aan nieuwe projecten. Vulling van de bank kan komen uit bijvoorbeeld het nemen van bronmaatregelen of vrijgevallen ruimte bij extern salderen.

Het Havenbedrijf Rotterdam is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de doelenbank. Gert-Jan Brueren adviseert vanuit het Havenbedrijf bedrijven met hun vergunningaanvraag. Dat de doelenbank een extra hulpmiddel biedt voor extern salderen, ziet hij als het grote winstpunt. Er is meer afstemming mogelijk tussen de saldogever en saldonemer en er is minder zogenaamd snijverlies. Daarbij gaf hij aan dat de doelenbank zich richt op enkel lege kavels omdat daar de nood het hoogst is. Deze kavels op de Maasvlakte liggen dichter bij Natura-2000 gebieden en bedrijven hebben binnen hun bestaande rechten vaak nog de mogelijkheid om intern te salderen.

Buitengewoon lid Jeanette Ozinga keek tijdens het webinar mee met een juridische bril en vindt de stikstofbank op zich een heel goed idee om bijvoorbeeld nieuwe bedrijven in de circulaire economie te kunnen aantrekken. Ze had nog wel vragen bij de juridische basis van de stikstofbank om stikstofrechten te parkeren en hoe die dan vervolgens weer uit te geven. Daarnaast denkt zij dat bestaande bedrijven die stikstofruimte ook wel zouden kunnen gebruiken.

Dit was ook het startpunt voor verdere vragen en discussie over de uitvoeringsaspecten en de werking van de stikstofbank. Zoals hoe de bank gevuld te krijgen met stikstofdepositieruimte en hoe die vervolgens te verdelen en de prioritering daarbij. De leden spraken de wens uit de regels van de doelenbank te verruimen zodat deze niet alleen ingezet kan worden voor lege kavels maar ook voor de projecten bij bestaande bedrijven wanneer intern salderen of de ecologische toets onvoldoende ruimte oplevert.

Kortom: de provinciale stiktofbank kan zeker gezien worden als een aanvulling en een stap in de goede richting. Maar we zijn er nog niet. De genoemde punten worden vanuit Deltalinqs opgepakt en meegenomen in de samenwerking met de lokale partners en het Rijk. Op deze manier blijven we in gezamenlijkheid streven naar oplossingen om het stikstofprobleem het hoofd te bieden en de gewenste verduurzaming van het Haven Industrieel Complex mogelijk te maken.

Dit webinar is terug te kijken via ons YouTube-kanaal.